Aankondigingen

 

00dagen 08uren 14minuten 08seconden

Tijdens de Gentse Feesten zullen er dagelijks orgeldemonstraties en concerten plaatsvinden in de Sint-Niklaaskerk en de Sint-Stefanuskerk, dit om resp. 12 u. en 13 u., 14.30 u. en 16 u.

De allereerste “Gentse Orgelfeesten” werden georganiseerd in 1946, een coproductie van het Gentse Orgelcentrum (Sint-Baafs-Kathedraal), de augustijnen (Forrest-orgel) en Sint-Niklaaskerk (Cavaillé-Coll orgel). Organisten waren toen Gabriel Verschraegen, Charles Hens en Flor Peeters.

Gent stond onmiddellijk op de kaart als een orgelstad. De merkwaardige orgels van OLV St Pieters en St Anna waren niet opgenomen in deze lijst.

In 2023 werd de naam “Gentse Orgelfeesten” nieuw leven in geblazen met een festival tijdens de beroemde Gentse zomerhappening.

Ook dit jaar varen wij vanuit De Principaal vzw dezelfde koers en bieden wij u een boeiend programma aan verzorgd door zowel piepjonge als uiterst ervaren en zelfs vermaarde organisten. Sommige van hen genieten internationale faam, anderen zijn gewoon Gents “puur sang”.

Het is een bijzonder diverse cast geworden met studenten uit Namen, Luik, Hasselt, Oostmalle, Diest, Gent, Veurne en Tilburg, naast jonge alumni- orgelmeesters van Brussel en Gent. Tenslotte horen we ook orgelmuziek uitvoeren door organologen, een bekende blinde organist, een wedstrijd winnaar van het Festival Van Vlaanderen Brugge, een Hammondspecialist, vaste Gentse waarden zoals onze kathedraalorganist en de crème de la crème van de(inter)nationale topvirtuozen.

Letterlijk uit alle windstreken komt de orgelwind dus aangewaaid met een even divers programma om duimen en vingers af te likken.

Het schitterende Flentrop-koororgel van de Sint-Niklaaskerk is het huisinstrument om orgeldemonstraties en pittige barokke recitals een stem te geven. Het Forrestorgel met zijn warmbloedige romantische inborst vormt het toneel waarop zich een kleurrijk palet aan moderne en 19e eeuwse muziek laat smaken.

Kom u vermeien in de wondere klankwereld van het orgel en doe u te goed aan deze unieke brok Gentse cultuur uitgevoerd in de context van bijzonder erfgoed.

Er is gratis toegang voor de demonstraties.  De toegangsprijs voor een concert bedraagt € 10, koopt u een ticket voor twee betalende concerten, dan krijgt u het derde gratis.

U kan on line een plaats reserveren via deze pagina.

 Winkelpagina

Onze winkelpagina is vernieuwd.  Naast de jubileum-cd 30 jaar De Principaal kan u ook onze hogekwaliteitshoodies aanschaffen met het logo in het groot op de achterkant, en op de voorzijde De Principaal met eventueel uw voornaam bij, indien personalisatie gewenst is.  We hebben ook polo’s, stylo’s, sleutelhangers met zaklamp en pins in aanbieding.

 

 

Programmatie 2024

Het jaarprogramma wordt momenteel verder uitgewerkt.  Een voorsmaakje i.v.m. de/het volgende evenement(en) vindt u hier

 

Lidmaatschap

Als u uw lidmaatschap wenst te vernieuwen, kan dit reeds vanaf € 18 via een overschrijving op BE04 7330 6124 5931, dan bent u lid en heeft u recht op korting bij al onze evenementen. Voor € 30 wordt u Principaalgenoot, een steundend lidmaatschap. U kan ook een jaarabonnement nemen indien u wil, dit kost € 130 en hierbij zijn alle toegangen inbegrepen, evenals eendaagse excursies. Voor € 250 wordt u lid van het beschermcomité, een combinatie van steunend lidmaatschap met jaarabonnement voor alle concerten en eendaagse uitstappen.  U vindt het webformulier op deze pagina.

 

Excursies

Dit jaar is er een excursie gepland op 1 april naar Mons (daguitstap met de trein) en 6 oktober naar o.m. omgeving Zottegem (namiddaguitstap met Nostalbus).  Als u wenst deel te nemen, kan u zich alvast inschrijven (omwille van de te reserveren plaatsen op de trein en plaatsen op de bus en tevens voor de catering is inschrijven verplicht als u wenst deel te nemen) via de excursiepagina.
Voor de excursie op 6 oktober is de vertreklocatie terug zoals van oudsher P+R Gentbrugge.  
!  Er is een vroegere afsluitdatum dan gebruikelijk voor de excursie naar Mons, dit om praktische redenen.  De uiterste inschrijfdatum is 2 weken vooraf, namelijk 18 maart.

  

Voorverkoop

U kan kaarten in voorverkoop aanschaffen voor concerten in 2024 tegen voorverkooptarief.