Het nieuwjaarsconcert met Miguel Ripoll en sopraan Julia Ruiz uit Madrid kon jammer genoeg niet doorgaan op zondag 2 januari, dit vanwege de coronamaatregelen.

Presentatiedag: ‘Een nieuw orgel voor Hijfte’

Op 6 februari om 14 u. vindt een presentatiedag plaats omtrent het nieuwe orgel voor de Maria Middelareskerk in Hijfte. U mag historische duiding verwachten over Hijfte, Reinaert de vos en het nieuwe orgel in de kerk. Voor de muziek zorgt Nathalie van Meirvenne op dwarsfluit, Urbain De Wilde aan het orgel, Paul De Maeyer aan het orgel.

Dit evenement is een benefietevenement, u kan ter plekke een vrije bijdrage betalen als u dat wil.
Opgelet: het aantal plaatsen is heel beperkt.

Maria Middelareskerk ~ Hijfte


Nicolas De Troyer

Op 6 maart om 16 u. brengt kathedraalorganist Nicolas De Troyer een recital op het Forrest-orgel in de Sint-Stefanuskerk.

toegangsprijs: leden € 10, niet-leden € 12

Sint-Stefanuskerk ~ Gent


Orgelexcursie

We trekken er op Paasmaandag op uit met Nostalbus! We beluisteren te Zele, Wetteren, Massemen en Overmere telkens een orgelrecital, met Paul Carteus, Paul De Maeyer, Urbain De Wilde, Lieve Van De Rostyne en Andy Dhondt als solisten. Tussendoor voorzien we een verpozing met koffie en gebak. We zijn rond 19:00 terug in Oostakker.

De toegangsprijs (alles incl.) bedraagt voor leden € 40 en niet-leden € 45.

P+R Oostakker


In memoriam Roland Van Liefferinge

Op 1 mei herdenken we het heengaan van de meer dan gewaardeerde vicevoorzitter van De Principaal, Roland Van Liefferinge, goede muzikant en vriend van ieder van ons, de man achter de excursies van De Principaal.  We brengen een concert in het teken van deze mooie mens…  Als u wil kan u uw plaats reeds reserveren.

toegangsprijs: leden € 10, niet-leden € 12

Sint-Stefanuskerk ~ Gent


Recital Lodewijk Mispelon

Lodewijk Mispelon studeert dit jaar af als meester in de orgelkunst in de klas van Paul De Maeyer aan het conservatorium van Gent. Naast het Concertante preludium en fuga in si klein op het karaktervolle Flentrop-orgel van Sint-Stefanus brengt hij de integrale uitvoering van de iconische vijfde symfonie van Charles-Marie Widor, waarbij de wereldberoemde carrouseltoccata niet zal ontbreken. Het concert wordt besloten met het virtuoze “Transports de Joie” van Olivier Messiaen waar we enkele jaren geleden een volledig festival hebben aan gewijd.

De toegangsprijs bedraagt voor leden € 10 en niet-leden € 12.

Sint-Stefanuskerk Gent

Indien u dat wenst, kan u hier uw plaats alvast reserveren.

Recital Katrien Mannaert

Katrien Mannaert speelt op het prachtige orgel van bottelare een gevarieerd programma. Orgelmakerij Reil heeft hier schitterend werk geleverd. Katrien is docent orgel aan de academie voor muziek woord en dans te Dendermonde. Daarnaast is zij actief rond de barokorgels van hoofdkerk van Sint-Niklaas en van Sint-Gillis bij Dendermonde.

De toegangsprijs bedraagt voor leden € 10 en niet-leden € 12.

Sint-Stefanuskerk Gent

Indien u dat wenst, kan u hier uw plaats alvast reserveren.

Orgelexcursie Leiestreek en Vlaamse Ardennen

Tot onze spijt kan deze excursie niet doorgaan, deze wordt uitgesteld tot nader order.

We trekken erop uit met de Nostalbus voor de 2de excursie van dit jaar. Dit keer rijden we richting Leiestreek en Vlaamse Ardennen. We zullen recitals horen in Machelen-aan-de Leie (Zulte), Deinze en Kruishoutem door Joop Verzele, Yves Senden en Nicolas Vermeulen. De excursie staat onder leiding van Sven Vermassen die ons ook te woord zal staan met deskundige uitleg. Uiteraard is er ook tijd voorzien voor een babbel, verpozing met taart en koffie, dit in Het Zoete Leven. Het vertrek staat gepland om 12:30 aan P+R Oostakker.

De toegangsprijs alles inclusief bedraagt voor leden € 40 en niet-leden € 45.

P+R Oostakker

Voor een excursie is inschrijving verplicht, u kan gebruik maken van dit formulier.

 

Strekkingen in de laat-barokke en romantische orgelkunst van de Lage Landen

In 2021 streek in de Sint-Annakerk van Bottelare een prachtig Blank-orgel neer. Het werd aangekocht uit Assen bij Groningen, gereviseerd door Orgelmakerij Reil uit Heerde en werd in gebruik genomen met de medewerking van niet minder dan 50 muzikanten, waaronder diverse organisten, amateurs, een strijkorkest, studenten en professionals. Bottelare vormt de scène en de uitvalsbasis voor een unieke zomercursus waarbij het kantelpunt tussen barok en romantiek in de Europese orgelkunst grondig wordt beschouwd en geduid met praktijklessen en concerten.
Twee eminente leraars tekenen voor de begeleiding van de cursus: Benjamin Steens, de Vlaamse organist met een bereoepspraktijk in Parijs, Straatsburg en Reims en Paul De Maeyer, docent aan het conservatorium van Gent. Beiden spelen een docentenconcert in Bottelare en leiden de groep studenten rond langs een parcours van schitterende historische instrumenten van uiteenlopende stijlen over 3 eeuwen gespreid uit de directe omgeving zoals Oosterzele, Semmerzake en Balegem. U kan zich nog steeds inschrijvenvoor de zomercursus.
deelname aan de cursus: € 100
bijwonen van de cursus: € 40

 

Docentenconcert

Op 15 augustus om 16 uur speelt Paul De Maeyer een docentenconcert in het kader van de zomercursus, dit recital heeft plaats in de Sint-Annakerk te Bottelare.

De toegangsprijs bedraagt € 10 voor leden en € 12 voor niet-leden.

 

Slotconcert

Op 19 augustus om 19 uur speelt Benjamin Steens een slotconcert in het kader van de zomercursus. De toegangsprijs hiervoor bedraagt € 10 voor leden, € 12 voor niet-leden.

De toegangsprijs bedraagt € 10 voor leden en € 12 voor niet-leden.

 

Internationaal orgelfestival César Franck

Dit jaar zijn alle concerten nagenoeg gewijd aan de orgelmuziek van César Franck. Deze Belgische componist en organist werd geboren in Luik en maakte nadien furore in Parijs, the place to be voor de ontwikkeling van het muziekleven in de 19de eeuw.
César schopte het zelfs tot orgelleraar aan het conservatorium in de lichtstad. Zijn composities vertonen een eigen stijl, vol harmonische vernieuwingen en volledig geënt op het prachtige Cavaillé-Coll-orgel van Saint-Clotilde, waar hij organist was. Dit orgel was nagenoeg vergelijkbaar met het Gentse Cavaillé-Coll-orgel, dat volledig intact bewaard is. Redenen te over om een festival te wijden aan de père angélique et seraphique, zoals de man ook wel pleegt genoemd te worden op basis van zijn diepzinnige, soms bijna esoterische pennenvruchten. Daar komt nog bij dat César Franck dit jaar speciaal herdacht wordt omdat hij in 1822 het levenslicht zag.
Laat de zang van engelen en seraphijnen over u neerdwarrelen in het unieke César Franckfestival in de Sint-Stefanuskerk, op een van de mooiste romantische orgels van België.
De muziek wordt vertolkt door een schare exquise organisten met een waanzinnig talent voor dit soort muziek. Allen bedienen zij een kathedraal van orgelmuziek in hun beroepsleven.
Allen daarheen! Reserveer vlug uw plaatsen en help ons op die manier de orgelcultuur rond dit iconische orgel mee verder uit te bouwen.

  • 1 september Lidia Ksiazkiewicz (PL)
  • 8 september Jean-Baptiste Monnot (FR)
  • 15 september Olivier Pénin (FR)
  • 22 september Jan Hage (NL)
  • 29 september Ignace Michiels (BE)

toegangsprijs: leden € 10, niet-leden € 12
abonnement op het festival resp. € 40 en € 45

 

François Ménissier

François Ménissier is professor orgel aan het regionaal conservatorium van Rouen sedert 2000 en titularis-organist van het grote Cliquot-orgel van de kerk Nicolas des Champs in Parijs sedert 2005. Hij concerteert in de meeste landen van Europa en Japan als solist en begeleider. François Ménissier is sedert 1998 lid van de nationale beschermings-commissie voor het erfgoed en de architectuur van het Franse ministerie van Cultuur. Daarnaast werkt hij als stadsadviseur voor de orgels van de stad Rouen, die over een zeer belangrijk orgelpatrimonium beschikt. Ook is hij de voorzitter van L’Association Aristide Cavaillé-Coll.
Hij nam werk op van Bach, Boehm, Brahms (bekroond met de Diapason d’Or in 2004), Mendelssohn, Rheinberger en Titelouze.

De toegangsprijs bedraagt € 10 voor leden en € 12 voor niet-leden.

Orgelexcursie naar de kust

Nostalbus is een vaste partner inzake het vervoer tijdens onze excursies, ook nu weer. We trekken ditmaal richting kust. In Tielt, Oostkamp en Oostende vinden concerten plaats gespeeld door Robert Hostyn, Peter Ledaine, Mythra Van Eenhooge en Jan Huylebroeck.

De toegangsprijs alles inclusief bedraagt voor leden € 40 en niet-leden € 45.

P+R Oostakker

Voor een excursie is inschrijving verplicht, u kan gebruik maken van dit formulier.

 

Recital door orgel en orkest

Stefaan Schampheleer en Arina Tsytlenok aan het orgel en het orkest van muziekacademie De Kunstbrug (Gentbrugge) o.l.v. Philippe Sierens brengen drie concerti voor orgel en orkest van Georg Friedrich Haendel. Daarnaast spelen beide organisten werken voor orgel solo van Johann Sebastian Bach. Dit evenement vindt plaats in de sfeervolle Sint-Annakerk te Bottelare, waar we sinds de komst van het Blank-orgel met veel plezier komen.

De toegangsprijs bedraagt € 12 voor leden en € 15 voor niet-leden.

 

Requiemconcert

De combinatie trompet en orgel is een beproefde formule voor muzikaal genot.
Manu Mellaerts is een van de bekendste trompetvirtuozen van ons land. Samen met Tom Hoornaert uit Tielt vormt hij een vast duo dat zich toelegt op werken voor deze geweldige combinatie.
Tom mocht enige jaren geleden een symfonisch orgel in zijn kerk verwelkomen. De komst van dit instrument heeft gezorgd voor een muzikale boost van formaat, met een grote ontwikkeling tot gevolg.

De toegangsprijs bedraagt € 10 voor leden en € 12 voor niet-leden.

 

Magnificatconcert

In de adventstijd verwachten we de komst van Jezus, de verlosser op aarde. Een van de belangrijkste teksten en liederen uit de christelijke cultuur is het gebed van Maria, dat zij richt tot God wanneer de engel haar bericht dat zij zwanger is van de Heilige Geest. De engel voegt eraan toe dat haar kind een bijzondere rol zal spelen in de maatschappij. De spanning van deze mededeling raakt het hoofdthema van God, de verlosser, de komst van Jezus op aarde en de rol van Maria in het geheel. Niet voor niets heeft men in Oostakker-Lourdes de grot van Lourdes nagebouwd, de plaats waar Maria in een visioen verscheen aan Bernadette Soubirous. Koen Maris is een begenadigd organist uit het noorden van Antwerpen. Mattijs Louwye is afkomstig van Veurne en voelt zich als een vis in het water zowel op cello als aan het orgel. Dit komt uiteraard de veelkleurigheid van het concert ten goede. Op het programma staan soli voor orgel en cello, en kamermuziek voor orgelduo.

De toegangsprijs bedraagt € 10 voor leden en € 12 voor niet-leden.

 

Verjaardagsconcert César Franck

César Franck was een Belg!
Hij werd geboren in Luik en werd een groot en gevierd musicus nadat hij de overstap gemaakt had naar Parijs, the place to be voor de 19de-eeuwse kunstenaar.
Het was een tijd vol heroïsch titanenwerk voor de kerkmusici. De omzwervingen van de menselijke ziel die zich opricht om naar de hemelen te trekken is zo’n typisch beeld, dat men kan leggen naast de pathos van “La révolution” van Eugène Delacroix. Le père angélique (zoals Francks leerlingen hem noemden) blonk uit in een harmonische taal die men neo-gothisch kan noemen, vol chromatiek en orkestrale kleurverglijdingen die evolueren van uiterst subtiel tot magistraal breed en pompeus. Tijdens dit concert worden we vergast op een bloemlezing huismuziek, ontstaan aan het harmonium, afgewisseld met symfonisch orgelspel en kerkmotetten uitgevoerd door “Tolle Lege”, het liturgisch mannenkoor voor de kerkelijke hoogfeesten in Sint-Stefanus.

Om de verjaardag van César Franck te vieren wordt dit concert georganiseerd met een mannenkoor o.l.v. Dirk Steyaert en aan het orgel Paul De Maeyer.

De toegangsprijs bedraagt € 10 voor leden en € 12 voor niet-leden.