Welkom bij De Principaal

Aankondiging

Aan het jaarprogramma 2020 wordt nog volop gewerkt.  Maar intussen wensen we jullie allen prettige feesten en alvast een goede start van het nieuwe jaar!  We zien elkaar terug op het nieuwjaarsconcert.

Jubileum-cd

Excursies

U kan ook zich na nieuwjaar inschrijven op onze excursies, hiervoor verwijzen we naar deze pagina.
Door werken aan het viaduct E17 Gentbrugge is de P+R gesloten tot 2021. We zijn genoodzaakt de opstapplaats van onze excursies te verleggen naar de P+R Oostakker, Antwerpsesteenweg 956, 9040 Gent. Meer info omtrent de locatie vindt u hier.

Het fotoboek is bijgewerkt met foto’s van het nieuwjaarsconcert.

Het volledige programmaboekje van het nieuwjaarsconcert op 5 januari kan u hier downloaden.

Aanrader: bijzonder film-orgel evenement in de Sint-Stefanuskerk van Melsen.

Het volgende evenement van het jaarprogramma

We wachten vol ongeduld tot het eerstvolgende evenement en tellen samen met u af!

09dagen 18uren 21minuten 46seconden

Raf Vandermeulen is directeur van de academie van Hamme en een van die organisten die zijn publiek nooit onbewogen laat. Met lichtmis brengt hij de Goldbergvariaties van grootmeester Johann Sebastian Bach en voert u mee in de wereld van top barokmuziek. De negen canons in stile antico vormen de spirituele leidraad naar het “hogere”, uitgedrukt in muziek.We houden van traditie en na het concert zijn er, in de prijs begrepen, pannenkoeken met koffie of warme chocolade.

De Goldbergvariaties van grootmeester Johann Sebastian Bach zijn veel meer dan een reeks speelse, lichtvoetige variaties over één en hetzelfde thema.

Op het titelblad staat vermeld “Klavieroefening, bestaande uit een aria met verschillende variaties voor klavecimbel met twee klavieren, gecomponeerd voor de liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed”. Bach kreeg deze opdracht van graaf Herman Carl von Keyserlingk. Als de graaf last had van slapeloosheid liet hij zijn in dienst zijnde klavecinist Johann Gottlieb Goldberg delen van de variatiecyclus spelen. Therapeutische muziek avant la lettre?

Los van deze anekdote en dat het indirect ook een liefdesverklaring is aan zijn vrouw Anna Magdalena, verbergt het ganse stuk een spirituele zoektocht van Bach. De negen canons in stile antico vormen de spirituele leiddraad naar het “hogere”, de verbinding met het Goddelijke, een kosmische oorsprong in getallen – muziek uitgedrukt.

Het Flentrop orgel is perfect uitgerust om de variaties in hun eigen sfeer en kleur tot hun recht te laten komen. Raf Vandermeulen zal u in deze korte stonde meevoeren in de wereld van top barokmuziek.

toegang leden € 12, niet-leden € 15 
(indien pannenkoeken gewenst reserveren via info@deprincipaal.be of 0478 444 320)