Welkom bij De Principaal

Beste orgelliefhebber

De laatste wijziging op de site is het fotoboek, aangevuld met de foto’s van de excursie op Paasmaandag (foto’s van Filip Van Lancker).

Ons kerstevenement op 26 december staat nu open op de excursiepagina. De kersttrein van Stoomcentrum Maldegem brengt u naar het concert!
Inschrijven gebeurt via deze pagina.

We wachten vol ongeduld tot het eerstvolgende evenement en tellen samen met u af! 

02dagen 02uren 11minuten 08seconden


Wij nodigen u uit om alvast in te schrijven voor deze excursie via deze pagina.
 

Met een oude bus bezoeken we orgels in het Waasland en Antwerpen.

13:00 P+R Gentbrugge vertrek Nostalbus


13:45 Sint-Gillis-bij-Dendermonde: bespeling door Katrien Mannaert, met medewerking van Aimé Stroobants die de inleiding verzorgt
 • Praeludium in G, BWV 541

 • Triosonate in d, BWV 527

  • Andante

  • Adagio e dolce

 • “Ach bleib bei uns, Herr Jesu Christ” BWV 649

 • Passacaglia in c, BWV 582

15:00 Sint-Nicolaaskerk Sint-Niklaas: bespeling door Joost D’hont

DE POORT TOT J.S.BACH

 • Komm, heiliger Geist, Herre Gott – D. Buxtehude (1637-1707)

BIJ BACH AAN HUIS

 • Liebster Jesu Wir sind hier – J.S.Bach (1685-1750)

 • Adagio uit het orgelconcerto in a naar Vivaldi

 • Nun freut euch, lieben Christen

 • Fuga sopra: Durch Adams Fall ist ganz verderbt

 • Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ (BWV639/Orgelbüchlein)

 • Herzlich tut mich verlangen (BWV727/Orgelbüchlein)

 • Nun komm der Heiden Heiland (BWV 659/ 18 Schübler-Choräle)

BACH BEGINN UND ENDE DER MUZIEK

 • Fuga in C (BWV 547)

16:00 Sint-Niklaas Tereken: bespeling door Christophe Bursens

Johann Sebastian Bach en zijn voorbeelden

J.J. Froberger (1616-1667)

 • Toccata III in G

J.S. Bach (1685-1750)

 • Canzona (BWV 588)

Georg Böhm (1661-1733)

 • Vater unser

D. Buxtehude (1637-1707)

 • Praeludium in g (BuxWV 163)

J.S. Bach

 • Partita sopra O Gott du frommer Gott (BWV 767)
  Partita 1 & 2

J.S. Bach

 • Praeludium in c (BWV 549)

17:00 lichte avondmaaltijd in recreatiecentrum “De Ster”, restaurant “De Brokkelinck” Brokkelingenstraat Sint Niklaas.


18:30 kathedraal Antwerpen, bespeling door Peter Van de Velde

Metzler-orgel

 • Fantasia super “Komm heiliger Geist”, BWV 651: Johann Sebastian Bach (1685-1750)

 • An Wasserflussen Babylon, BWV 653: J.S. Bach

 • Concerto in d-moll BWV 596 nach Antonio Vivaldi ((andante)-grave, fuga, largo e spiccato, (finale)): J.S. Bach

Schyven-orgel

 • Chaconne d-Moll (uit de 2de Partita, BWV 1004): J.S. Bach, arr. A. Landmann

 • Jesu bleibet meine Freude (uit Kantate BWV 147): J.S. Bach, arr. M. Duruflé

 • Louré (Bourré uit Cellosuite BWV 1009): J.S. Bach, arr. J. Callaerts

 • Mattheus-Final (uit “Bach’s memento”): Charles-Marie Widor (1844-1937)

20:00 aankomst P+R GentbruggeIndien u interesse heeft om deel te nemen aan deze orgelexcursie, gelieve u aan te melden op www.deprincipaal.be/inschrijving. Indien u meer info wilt, of liever telefonisch inschrijft, kan u terecht bij dhr. Roland Van Liefferinge op 09/282 84 82. U kan ook een mailtje sturen naar excursies@deprincipaal.be. Let wel: uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag aan De Principaal. Vermeld a.u.b. de naam uzelf en eventueel andere deelnemers in de mededeling. Tijdig inschrijven is aangeraden, de plaatsen zijn beperkt.

Tijdens deze orgeltour maken we een Bachreis door Vlaanderen. Zeker als we het hebben over orgels is Bach onze man. Hij staat geboekstaafd als een van de componisten die op de meest effectieve en uiterst heldere wijze schreef voor het instrument. Hij weet als geen ander de doorzichtigheid van de polyfonie en de expressieve kracht van koraallijnen te vatten in een nette schriftuur. Soms wordt over de triosonates van Bach gezegd dat ze zelfs op kettle drums geweldig zouden kunnen klinken. Of die uitspraak waar is, gaan we tijdens deze excursie niet onderzoeken. We gaan ons wel vermeien in de klank van Bach op onze Vlaamse orgels die er eigenlijk voor gebouwd zijn. Daarmee lopen we al een beetje vooruit op de door Cuntius geïnspireerde nieuwbouworgels die we in Leuven en Wondelgem zullen kunnen beluisteren de volgende jaren. We mochten het eigenlijk niet verder vertellen, maar kijken er wel heel erg naar uit, vandaar…

Het Marcussen-orgel van Dendermonde is op advies van Organist Raf Vandermeulen en pastoor Herman Steels tot stand gekomen.
Raf Vermeulen heeft het bestek opgemaakt en het orgel ingespeeld in december 1997. Dat Raf destijds gelijk heeft gehad in deze keuze, wordt alvast bewezen door het feit dat wij er nu speciaal naartoe trekken en dat u, beste luisteraar, zich enthousiast heeft ingeschreven om deze keer Katrien Mannaert, die zelf gek is op dit orgel, hier aan het werk te horen.

Het orgel van de hoofdkerk in Sint-Niklaas is een bijzonder kunstwerk. Het werd ontworpen door Antoon Fauconnier en Jozef Braekmans, en gebouwd door Jean Pierre Draps en Flentrop orgelbouw uit Zaandam.
Titularis-organist Joost D’hont heeft jarenlang met volgehouden moed voor dit instrument geijverd en stelt het dan ook met gepaste trots aan u voor: een groot Bach-orgel met een geweldige uitstraling!

Vervolgens bezoeken we Tereken. Er was een tijd waarin Vlaanderen de mechanische neobarokorgels in al hun pracht herontdekte. Dit was een herademing na een sombere tijd waarin de orgels ontdaan werden van hun boventonen om plaats te maken voor minder geïnspireerde en weinig geslaagde ombouwcampagnes. Voor de nieuwe inspiratie in de orgelcultuur ging men kijken over de Duitse grenzen, om uit te vissen hoe men daar omging met de noordelijke barok. Studies van originele oude Duitse barokorgels inspireerden om nieuwe instrumenten te maken. Monumentale meesterwerken stonden model. Het orgel in Sint-Niklaas Tereken is van Jean-Pierre Draps. De intonatie gebeurde door Gert Van Buuren en Jean-Pierre Draps, het pijpwerk werd grotendeels gemaakt in het atelier van Ghislain Potvlieghe-De Maeyer uit Denderwindeke. Christophe Bursens is de vaste organist van het orgel in Noord-Duitse barokstijl in Tereken, samen met Katrien en Joost vormt hij een ijzersterk trio, de “Stadsorganisten van Sint-Niklaas” genaamd.
website Christophe Bursens

Wie in Antwerpen komt, hoort als hij de weg vraagt, wel eens zeggen: “zeedeu doar dee Kathedroal?”

En inderdaad: op dat moment weet je plots waar je zijn moet. Hier moet je geweest zijn om Antwerpen beleefd te hebben.

Het is een van de mooiste gothische kathedralen van Europa, niet toevallig door de asymmetrie die optreedt tussen de torens. Ze beschikt over legendarische schilderijen van de grote Pieter Pauwel Rubens en twee geweldige orgels. Er bevindt zich een nieuw orgel van de befaamde Zwitserse firma Metzler, hier speciaal gebouwd voor Cultuurstad Antwerpen 1993, en een volbloed romantisch orgel, het absolute meesterwerk en opus magnum van Pierre Schyven, de orgelbouwer uit Brussel.

Organist-titularis Peter Van de Velde stelt beide orgels voor in een speciaal voor ons geconcipieerd Bachprogramma, en rondt zo deze onvergetelijke Bach-dag af.

 

 

tekeningen Dominiek Lust

 

deelname alles incl. niet-leden € 40, leden € 35, 1 concert € 5