Welkom bij De Principaal

Jubileum-cd

Excursies

U kan ook zich inschrijven op onze excursies, hiervoor verwijzen we naar deze pagina.
Door werken aan het viaduct E17 Gentbrugge is de P+R gesloten tot 2021. We zijn genoodzaakt de opstapplaats van onze excursies te verleggen naar de P+R Oostakker, Antwerpsesteenweg 956, 9040 Gent. Meer info omtrent de locatie vindt u hier.

Het volgende evenement van het jaarprogramma

We wachten vol ongeduld tot het eerstvolgende evenement en tellen samen met u af!

13dagen 03uren 52minuten 05seconden

De eerste zondag van de advent vormt traditiegetrouw een boeiende start van een nieuw kerkelijk jaar. Het Magnificat past hier als thema uitstekend. Tegelijk is het Magnificat een thema dat in de orgelcultuur een belangrijke rol speelt. Op oude orgelluiken staat langs de ene kant de engel Gabriël afgebeeld. Hij brengt aan Maria de boodschap dat zij zwanger is van de heilige Geest. Als antwoord heft Maria (afgebeeld op het orgelluik van de andere zijde) het Magnificat aan, dat meegezongen wordt door de “duizend monden” van de gelovigen, die gesymboliseerd worden door de honderden orgelpijpen. Geen wonder dat er zoveel componisten zijn die een Magnificat schreven voor het orgel. Het mooiste is uiteraard als het orgel afgewisseld wordt met gregoriaanse magnificatverzen: die worden dagelijks in alle slotkloosters tijdens alle officies van oudsher gezongen.

Joachim Kelecom was ooit medewerker van De Principaal en stond mee aan de wieg van de Vlaamse Orgeldagen. Daarnaast heeft hij zich ontwikkeld tot specialist van het gregoriaans. Hij is als docent verbonden aan het Gregoriaans centrum van Drongen en leidt een eigen Schola in Sint-Pieters-Leeuw. Met deze groep brengt hij een bijzonder programma speciaal voor het tijdeigen.

Luc Ponet is niet alleen orgeldocent aan de hogeschool, maar ook muziekinspecteur, festivaldirecteur, curator van belangrijke orgels in Limburg en Leuven en een van de beroemdste organisten van België. Zijn activiteitenpalmares is bijzonder rijk gevuld met een gigantische inzet voor het orgelpatrimonium, het opleiden van en kansen bieden aan jong talent. Daarnaast is hij internationaal actief als solist en organist in diverse, vaak erg originele bezettingen.toegang niet-leden € 12, leden € 10