Welkom bij De Principaal

 • Het fotoalbum werd bijgewerkt.  Neem gerust een kijkje.
 • Een aanrader: orgelconcert te Deurle zaterdag 30 maart 2019 om 20 u.  Meer info vindt u op deze pagina.

 • U kan ook zich inschrijven op onze excursies, hiervoor verwijzen we naar deze pagina.
  Door onvoorziene werken aan het viaduct E17 Gentbrugge is de P+R gesloten tot 2021. We zijn genoodzaakt de opstapplaats van onze excursies te verleggen naar de P+R Oostakker, Antwerpsesteenweg 956, 9040 Gent. Meer info omtrent de locatie vindt u hier.

  De jubileum-cd 30 jaar De Principaal vzw, “Het orgel danst” is te koop via deze pagina.

  We wachten vol ongeduld tot het eerstvolgende evenement en tellen samen met u af!

  29dagen 18uren 03minuten 21seconden


  12:30 P+R Oostakker vertrek met Nostalbus
  13:00 Meulestede: bespeling door Chris Vandekerkhove
  14:15 Zele: bespeling door Antoon Fauconnier
  15:30 koffie met dessert
  16:30 Sint-Lievens-Houtem: bespeling door Veera Voordeckers
  18:00 Gijzegem: bespeling door Vessela Dyakova

  Het orgel van de Sint-Antoniuskerk aan de Muide is klein, heel erg klein. Als men hoort hoe magistraal en groots het klinkt, springt het bescheiden formaat van het instrument nog meer in het oog. Tot zijn grote spijt is Chris geen familie van Abraham van den Kerckhoven.
  Deze laatste was organist in de Brusselse Sint-Katharinakerk en tevens de “kamerorganist” van aartshertog Leopold Wilhelm van Oostenrijk. Er resten bijzonder weinig composities van zijn hand. Zijn oeuvre is ons enkel overgeleverd in een handgeschreven organistenboek, gedateerd in het jaar 1741 en gesigneerd door J.I.J. Cocquiel, een priester verbonden aan het kapittel van Zinnik (Soignies, Henegouwen). Chris brengt een fantasie (een vrije compositie) die de mooie cornet van dit orgel laat schitteren.

  In Zele bezoeken we de Sint-Ludgeruskerk. De naam Antoon Fauconnier laat in orgelland meer dan een belletje rinkelen. Als adviseur, ontwerper, inspecteur en orgelconsulent was hij jarenlang verbonden aan het Vlaamse erfgoedbeleid rond orgels. Onder zijn impuls en kundige evaluatie werden vele orgels gerestaureerd en geherwaardeerd met schitterende wedergeboortes van muzikale hoogtepunten tot gevolg. Een van de accenten in zijn levenswerk was het miskende en vaak gehavende oeuvre van de orgelbouwersdynastie Van Peteghem die haar bakermat had in (jawel!) de Drabstraat in het centrum van Gent. De beroemde telgen van deze bijzondere familie waren actief over geheel Vlaanderen tot in Noord-Frankrijk en onderscheidden zich onder meer in het bouwen van “steengoede fluiten” zoals Antoon ons ooit toevertrouwde. Uiteraard is de betekenis van Van Peteghem niet te herleiden tot het bouwen van alleen maar fluiten. De hele opvatting van deze bijzondere instrumenten is op zich een uitgebreide studie waard. Alvast doen wij onze duit in het zakje door een excursie exclusief aan deze stijl te wijden. We zijn dus wat blij dat Antoon met zijn kennis en ervaring het Van Peteghem-orgel van Sint-Ludgerus in Zele wil presenteren aan onze groep. Na de beluistering van het hoofdorgel heeft Antoon naar het schijnt voor ons nog een verrassing in petto…

  Sint-Lievens-Houtem is een gemeente met een rijke geschiedenis. De bedevaart tot Sint-Livinus, die begraven werd in deze Sint-Michielskerk, leidde tot een massale jaarmarkt en toont ons een sacraal erfgoed met wortels tot in de 10de eeuw en unieke muurschilderingen.
  Het prachtige Van Peteghem-orgel uit 1786 met twee klavieren wordt algemeen gezien als het pronkstuk van de kerk. Heel graag laten wij het bij deze gelegenheid horen onder de vingers van de getalenteerde master in de pianokunst en orgelstudente Veera Voordeckers.

  Het orgel van Gijzegem is op zich al een bedevaart waard. De zeldzaam mooie klankkleuren van dit kunstwerk, in ere hersteld door de geniale oren en handen van Joris Potvlieghe blijven lang bij. Het uiterst vriendelijke onthaal door Etienne Biebaut en zijn kerkwerkersploeg draagt mee bij tot een onvergetelijke ervaring.
  Vessela Dyakova is als Bulgaarse pianiste naar België gekomen om aan de academie van Dendermonde een uitstekende pianoklas uit te bouwen. Wie benieuwd is naar de invloed van de Balkan op muziek van Georg Muffat en Girolamo Frescobaldi en Johann Pachelbel, mag dit concert zeker niet missen.


  Indien u interesse heeft om deel te nemen aan deze orgelexcursie, gelieve u aan te melden op www.deprincipaal.be/inschrijving.
  Indien u meer info wilt of liever telefonisch inschrijft, kan u terecht bij dhr. Roland Van Liefferinge op 09/282 84 82. U kan ook een mailtje sturen naar excursies@deprincipaal.be. Let wel: uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag aan De Principaal. Vermeld in de mededeling a.u.b. uw naam en de naam van eventuele andere deelnemers voor wie u betaalt. Tijdig inschrijven is aangeraden, de plaatsen zijn beperkt.

  deelname alles incl. niet-leden € 40, leden € 38