Welkom bij De Principaal

U kan ook zich inschrijven op onze excursies, hiervoor verwijzen we naar deze pagina.
Door onvoorziene werken aan het viaduct E17 Gentbrugge is de P+R gesloten tot 2021. We zijn genoodzaakt de opstapplaats van onze excursies te verleggen naar de P+R Oostakker, Antwerpsesteenweg 956, 9040 Gent. Meer info omtrent de locatie vindt u hier.
 • Naar aanleiding van de brand in de Notre-Dame schreef dhr. Ghislain Potvlieghe deze tekst.
 • Ook vanuit De Principaal zijn we zwaar onder de indruk van de ramp maandagavond 15 april, het heuse inferno, die de ondergang van dit statige monument, 800 jaar cultuur, en het meesterwerk van Cavaillé-Coll zal betekenen. We herinneren ons het mooie interieur van ons bezoek op 30 december 2017, met het concert door onze voorzitter, Paul De Maeyer, levendig. Het is een mooie herinnering. Des te indrukwekkender dat zo’n gebouw verloren gaat, na alles wat het al die eeuwen doorstaan heeft.

  De jubileum-cd 30 jaar De Principaal vzw, “Het orgel danst” is te koop via deze pagina.

  We wachten vol ongeduld tot het eerstvolgende evenement en tellen samen met u af!

  14dagen 00uren 28minuten 55seconden

  Wie zich professioneel wil vervolmaken in de specialiteit van het orgelspelen, kan daarvoor terecht in de Kask-afdeling Conservatorium Gent in de Hoogpoort. De benaming conservatorium duidt tegelijk op het aspect muziekhogeschool en op het bewaren van de zachte waarde van de muziekbeoefening in de 19de-eeuwse betekenis: sterke ontwikkeling van technische mogelijkheden om tot een performante muzikale expressie te komen.

  Vanaf 1830 ontstonden deze instellingen in onze contreien. Vele grote steden zoals Kortrijk, Oostende, Leuven en Mechelen hebben in navolging van deze grote traditie een muziekacademie die nu nog steeds conservatorium genoemd wordt. Het conservatorium kan bogen op een grote orgeltraditie met belangrijke orgelleraars zoals Joseph Tilborghs, Flor Peeters (die zijn lessen gaf aan het Cavaillé-Coll-orgel van de Sint-Niklaaskerk), Gabriël Verschraegen en Dirk Verschraegen.

  Enkele studenten zetten ook nu nog de stap naar een intensieve, beroepsmatige beoefening van de orgelkunst. Zij worden in Gent begeleid door Ignace Michiels, organist aan de kathedraal van Brugge, vermaard concertorganist en docent orgel aan het Conservatorium van Gent. Naast de intensieve orgeltraining krijgen de studenten vakken zoals notenleer, geschreven harmonie, praktische harmonie en orgelbouw en -literatuur.

   

  gratis toegang