Jaarprogramma 2020

Beste orgelliefhebber

We presenteren ons nieuw jaarprogramma met een schat aan informatie over de activiteiten van orgelkring “De Principaal” vzw uit Gent. U heeft ditmaal lang gewacht op deze publicatie, met als voornaamste reden dat beschikbare uren in het dagelijkse leven van veel van onze medewerkers steeds meer ingevuld geraken, terwijl er van hogerhand vooralsnog geen uren bijgemaakt werden in één etmaal.

Niettemin zijn wij vandaag trots u de gloednieuwe editie 2020 te mogen aanbieden. 

Tijdens onze stilaan vermaarde orgelexcursies bezoeken wij steevast vier kerken waar we  orgelmuziek beluisteren,  door een organist die het (historische) orgel bespeelt in de ruimte waarvoor het orgel gebouwd is. Dat orgel is eigenlijk kostbaar erfgoed, want het kreeg vorm door kundige orgelmakers. Zij oefenen een eeuwenoud ambacht uit, waarbij verfijnde vormen van houtbewerking, metallurgie, mechanica, fysica, en de diepste muzikale inzichten in klankopbouw, samenstelling en constructie hand in hand gaan met ultiem meesterschap. Kortom een orgel als artefact behoort tot de zachtste waarden van onze samenleving, die niet altijd zo duidelijk zichtbaar of hoorbaar zijn.

Dat de orgelcultuur belangrijk is voor een streek, zal u ook merken aan de muziek die van oudsher voor de orgels werd geschreven. Vele historische figuren zoals de voorname Gentse componist Lieven Duvosel en Louis Vierne (Parijs) krijgen dit jaar van ons bijzondere aandacht. Het jaarlijks orgel- festival in september ontvangt kathedraalorganisten uit de vier windstreken aan de magistrale speeltafel van het Forrest-orgel in de Sint-Stefanuskerk van het Gentse augustijnenklooster.

De orgelwandeling vindt voor het eerst plaats in mei, waarbij we hopen op een glimp van de zonnegloed die typisch is voor de lente die volop zich heeft ontplooid.

Meer en meer krijgen wij als vereniging de indruk dat orgelmuziek mensen verbindt en inspireert tot vriendschap omdat deze ons samenbrengt rond schoonheid in muziek en architectuur. Diep van binnen hopen wij dat deze schoonheid en vriendschap zich mogen voortplanten in de verblijding van vele harten, waardoor de wereld opnieuw wat mooier, leefbaarder en uitnodigender wordt.

Indien u zich aangesproken voelt door de orgels die al deze schoonheid uitzingen en graag deelgenoot wordt van deze vreugde tijdens onze activiteiten, aarzelt u dan vooral niet om aan te sluiten als lid van onze vereniging, wat al mogelijk is voor de luttele som van 15 euro per jaar. Wie een lid aanbrengt ontvangt van onze voorzitter een speciaal geschenk. Wie dat wenst kan de werking extra steunen als principaalgenoot of met een jaarabonnement.

Indien u graag meewerkt aan de opbouw van de vereniging en de orgelcultuur waar zij voor staat, dan bent u van harte welkom bij onze ploeg van medewerkers.


Forrest-orgel, bouwjaar 1873, Jean Philippe Forrest uit Roeselare, restauratie in 2003 Pels en Van Leeuwen uit ’s Hertogenbosch (NL), 3 klavieren en pedaal, 36 registers, mechanische tractuur (Barkersysteem)

Laurens De Man is een van de beste jonge organisten uit Nederland.
Hij won verschillende eerste prijzen op orgelwedstrijden te Den Haag, Maassluis, Groningen, Freiberg en Berlijn. Hij sleepte de Jan Welmersprijs en, Sweelinckprijs in de wacht. Hij is ook een begenadigd pianist en kamermusicus.


programma

 • Johann Sebastian Bach (Eisenach 1685 – Leipzig 1750)
  •  “Einleitung und Fuge aus der Kantate “Ich hatte viel Bekümmernis” für Orgel gesetzt von Franz Liszt” (1811-1886)
  • “Adagio aus der vierten Sonate für Violine und Cembalo, Schluß von Franz Liszt”

 • César Franck (Luik 1822 – Parijs 1890)
  • Grande Pièce Symphonique op. 17
  • Andantino serioso — Allegro non troppo e maestoso
  • Allegro non troppo e maestoso — Largement
  • Andante — Allegro — Andante

 • Richard Wagner (Leipzig 1813 – Venetië 1883)
  • Siegfried-Idyll (arr. Edwin Lemare (1865-1934)

 • Olivier Messiaen (Avignon 1908 – Parijs 1992)
  • Uit Livre du Saint Sacrament
   • Prière après la communion
  • Uit l’Ascension
   •  Transports de joie d’une âme devant la gloire du Christ qui est la sienne

Toegang leden € 10, niet leden € 12


Raf Vandermeulen laat zijn publiek nooit onbewogen achter. Als directeur van de academie van Hamme is hij steeds actief gebleven in de orgelkunst.
Hij brengt ons de Goldbergvariaties van Johann Sebastian Bach als één grote barokke meditatie voor lichtmis. 


We houden van traditie en na het concert zijn er, in de prijs begrepen, pannenkoeken met koffie of warme chocolade.
De Goldbergvariaties van grootmeester Johann Sebastian Bach zijn veel meer dan een reeks speelse, lichtvoetige variaties over één en hetzelfde thema.
Op het titelblad staat vermeld “Klavieroefening, bestaande uit een aria met verschillende variaties voor klavecimbel met twee klavieren, gecomponeerd voor de liefhebbers ter verstrooiing van hun gemoed”. Bach kreeg deze opdracht van graaf Herman Carl von Keyserlingk. Als de graaf last had van slapeloosheid liet hij zijn in dienst zijnde klavecinist Johann Gottlieb Goldberg delen van de variatiecyclus spelen. Therapeutische muziek avant la lettre?

Los van deze anekdote en dat het indirect ook een liefdesverklaring is aan zijn vrouw Anna Magdalena, verbergt het ganse stuk een spirituele zoektocht van Bach. De negen canons in stile antico vormen de spirituele leiddraad naar het “hogere”, de verbinding met het Goddelijke, een kosmische oorsprong in getallen – muziek uitgedrukt.

Het Flentrop orgel is perfect uitgerust om de variaties in hun eigen sfeer en kleur tot hun recht te laten komen. Raf Vandermeulen zal u in deze korte stonde meevoeren in de wereld van top barokmuziek.

toegang leden € 12, niet leden € 15
(indien pannenkoeken gewenst reserveren via info@deprincipaal.be of 0478 444 320)


Om het orgel te leren bespelen, moet je niet alleen toetsen indrukken. We leren ook hoe de klank zich ontwikkelt in een kerk. Daarbij valt op dat  de tonen soms langer of korter gemaakt moeten worden om mooi te kunnen klinken. De studenten leren ook luisteren naar zichzelf bij het kiezen van verschillende registercombinaties. Door naar elkaar te luisteren leren zij nieuwe muziek kennen en door het repertoire uit te voeren voor publiek, leert men het zelfvertrouwen te vergroten en om te gaan met plankenkoorts.  Om jezelf te wapenen tegen de overmatige stress van optredens en de confrontatie met kritische luisteraars, moet je zoveel mogelijk in publiek spelen en daarbij volop je verhaal vertellen. De studenten van de orgelklassen van Academie de Kunstbrug en het Gentse Conservatorium zullen zichzelf overtreffen in een interactieve publieksgerichte presentatie. 

website De Kunstbrug website KASK

 

toegang gratis


Deze excursie van 2de Pasen wordt uitgesteld door de overheidsmaatregelen i.v.m. het coronavirus covid-19
We zoeken nog een passende nieuwe datum en laten u dit zo snel mogelijk weten.
 • 12.30 u. vertrek op P+R Oostakker

 • 13.00 u. concert door Paul De Maeyer in de Sint-Ludgeruskerk van Zele

 • 14.00 u. concert door Paul Carteus in de Sint-Stephanus Vindingkerk van Zonnegem

 • 15.00 u. concert door Stefaan Schampheleer in de Sint-Martinuskerk van Massemen

 • 16.00 u. koffie en taart in feestzaal “Burgemeestershof“ in Massemen

 • 17.15 u. concert door Lieve Van de Rostyne, orgel en Andy Dhondt, saxofoon  in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Overmere

 • 18.00 u. terugkeer naar P+R Oostakker, aankomst 18.30 u.

Wij vonden in 2019 de Sint-Ludgeruskerk van Zele met haar twee prachtige orgels zo indrukwekkend mooi dat we haar dit jaar opnieuw willen bezoeken. De vraag kwam ook van de cultuur minnende pastoor van deze kerk Jan Van Raemdonk, die tevens auteur is van prachtige kinderboeken.

Voorzitter Paul De Maeyer brengt een geïmproviseerd Magnificat op het Van Peteghem-orgel en een kleine Bach-suite op het “Organo di legno” van de Nederlandse orgelbouwer Henk Klop, opgesteld in het koor.

Paul Carteus trekt de bijzondere “kleurendoos” (gerestaureerd Lovaert-orgel) van Zonnegem open met Franse muziek die schitterend klinkt op een Vlaams orgel.

Stefaan Schampheleer speelt een thuismatch en laat  een heus Sweelinck recital weerklinken op het prachtige orgeltje van Massemen, een van de eerste instrumenten (1739) van die andere Wetteraar Pieter Van Peteghem.

Lieve Van de Rostyne begeleidt de fantastische saxofonist Andy Dhondt op het prachtige symfonische Vereecken-orgel in Overmere. Wij hoorden dit geweldige duo al eerder aan het werk in Aardenburg en kijken enorm uit naar deze nieuwe productie. website Andy Dhondt

Roland van Liefferinge zorgt zoals steeds voor een deugddoende koffiepauze tijdens het traject waarbij de Nostalbus onze metgezel is. 

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan deze orgelexcursie, gelieve u aan te melden op deze link  klik hier om u in te schrijven. Indien u meer info wilt of liever telefonisch inschrijft, kan u terecht bij dhr. Roland Van Liefferinge op 09/282 84 82. U kan ook een mailtje sturen naar excursies@deprincipaal.be. Let wel: uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag aan De Principaal. Vermeld in de mededeling a.u.b. uw naam en de naam van eventuele andere deelnemers voor wie u betaalt. Tijdig inschrijven is aangeraden, de plaatsen zijn beperkt.

toegang niet-leden € 45, leden € 40, één concert € 5


Deze orgelwandeling wordt uitgesteld door de overheidsmaatregelen i.v.m. het coronavirus covid-19
We zoeken nog een passende nieuwe datum en laten u dit zo snel mogelijk weten.

Dit jaar krijgt de orgelwandeling een meer uitgesproken lentekleedje aangemeten dan de vorige maart-edities, waar we geregeld met verkleumde ledematen de ijzige koude trotseerden. Wij duimen alvast voor goed weer en kerken met aangename temperaturen. Het Pierre Schijven-orgel van de Gentse karmelieten beschikt over een warme romantische grondtoon en enkele bijzondere solostemmen. 

Miek De Corte, een ervaren Gentse organiste, zal dit mooie instrument laten zingen in het openingsconcert.

Rachel Perfecto is niet alleen organiste, maar ook beiaardier, koordirigent, hoboïst, musicoloog, werkzaam in de muziekbibliotheek van een orkest en zeer handig met computers. Vanuit die zeer brede achtergrond wordt ze vaak aangezocht voor haar buitengewone muzikale interpretaties. website Rachel Perfecto


Chris Vandekerkhove speelt vaker in Sint-Elisabeth maar dan meestal op het koorinstrument om de vierstemmige zang van de anglicaanse diensten te begeleiden. Nu laat hij het unieke historische orgel klinken, zoals dat door Hans Brink enkele jaren geleden bespeelbaar werd gemaakt. Met zijn hybride dispositie kan dit orgel zowel in een deel van het romantische repertoire als in oudere stijlen vele prachtige gezichten krijgen.

Katrien Mannaert sluit de orgelwandeling af in Sint-Stefanus. Zij behaalde het masterdiploma orgel bij Reitze Smits aan het Lemmensinstituut te Leuven. Ze is organist van de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Sint-Niklaas en Nieuwkerken-Waas. Ze werd laureaat van meerdere orgel wedstrijden waaronder Axion Classics, en nam een cd op aan het monumentale Draps-Flentrop-orgel te Sint-Niklaas. Ze is leraar aan de Academie van Dendermonde en heel actief als organisator en uitvoerder met een passionele gedrevenheid om het orgel op een niet-alledaagse en inspirerende manier onder de mensen te brengen. Op haar programma staan werken van Johann Sebastian Bach, Luc De Winter en Hans-André Stamm.

toegang 4 concerten incl. programmaboekje: niet-leden € 20, leden € 15, of per concert € 5


Het recital wordt uitgesteld door de overheidsmaatregelen i.v.m. het coronavirus covid-19
We zoeken nog een passende nieuwe datum en laten u dit zo snel mogelijk weten.

Orgelrecital met bespeling van de drie orgels van de Sint-Stefanuskerk van de augustijnen te Gent door de titularis-organist Paul De Maeyer ter gelegenheid van de Open Kerkendagen.

Werk van Johann Caspar Kerll, Johann Sebastian Bach en Louis Vierne (150 jaar geleden geboren). Na de verwerving van het verfijnde Neobarok orgel uit 1956 gebouwd door Dirk Andries Flentrop en de restauratie van het Philippe Forrest-orgel uit 1873 dat zich uitstekend leent voor de bijwijlen impressionistische kathedraalmuziek van Louis Vierne, kozen de Gentse augustijnen voor een derde instrument: een koorpositief gebouwd door Van Vulpen in 1973 (100 jaar na het Forrest-orgel), dat zich laat smaken door prachtige fluiten en pittige soloregisters. info Paul De Maeyer

klik hier voor details van het Flentrop-orgel klik hier voor details van het Forrest-orgel klik hier voor details van het Van Vulpen-orgel

toegang niet-leden € 12, leden € 10 


Dit evenement is niet voor publiek toegankelijk door de overheidsmaatregelen i.v.m. het coronavirus covid-19
We zoeken nog een passende nieuwe datum en laten u dit zo snel mogelijk weten.

Elk jaar hebben wij een vaste afspraak met de orgelklas van het Hogeschool Gent Conservatorium om het Forrest-orgel te laten klinken in een king-size didactisch programma, zeg maar meesterwerken uit de orgelliteratuur.
Voor het Barok Repertoire vindt het tweede deel van het examen plaats aan het Flentrop-orgel van de Sint-Niklaaskerk. Orgeldocenten zijn Ignace Michiels en Paul De Maeyerwebsite KASK

toegang gratis


Deze excursie wordt uitgesteld door de overheidsmaatregelen i.v.m. het coronavirus covid-19
We zoeken nog een passende nieuwe datum en laten u dit zo snel mogelijk weten.
 • 12.30 u. vertrek P+R Oostakker

 • 13 u. Sint-Dionysiuskerk te Kruisem-Lede  concert door Joop Verzele

 • 14 u. Sint-Machutuskerk te Wannegem-Lede concert door Paul De Maeyer

 • 15 u. Onze-Lieve-Vrouwkerk te Deinze concert door Nicolas Vermeulen

 • 16 u. pauze met versnapering

 • 17.15 u. Sint-Petrus en Pauluskerk te Zulte concert door Yves Senden

 • 18.30 u. aankomst P+R Oostakker

Het gebeurt zeker niet alle dagen dat de burgemeester van de gemeente ter plaatse voor ons het orgel presenteert en bespeelt. Die uitzonderlijke eer valt ons te beurt in de Sint-Dionysiuskerk van Lede, waar Joop Verzele, studiegenoot aan het Lemmensinstituut van ons voormalig bestuurslid Mario Van Assche zijn beste beentje voor zal zetten om ons in deze prachtige kerk het orgel te laten horen.

Voorzitter Paul De Maeyer neemt plaats aan het Hooghuysorgel van de Sint-Machutuskerk te Wannegem-Lede, deelgemeente van Kruisem en vergast ons op een interactief en aleatorisch improvisatieconcert dat gestalte krijgt via een onschuldige kinderhand, dobbelstenen, liedjes gefloten door het publiek en andere door toeval tot stand gekomen fenomenen.

In de Onze-Lieve-Vrouwkerk van Deinze horen we Nicolas Vermeulen aan het werk, een jonge jurist met verdacht goede orgelvingers en -voeten. Zou de stoomcursus “kathedraalorgel in Parijse stijl” die hij in de Franse hoofdstad volgde naar aanleiding van zijn studieproject daar voor iets tussen zitten?

Yves Senden is in orgelland geen onbekende. Hij is als docent improvisatie- en muziekgeschiedenis onder meer verbonden aan het Conservatorium van Gent en Antwerpen. Hij is ook orgeladviseur. Aldus ontwierp hij het nieuwe orgel van Zulte, dat gebouwd werd door de firma Thomas uit Francorchamps (nu te Stavelot). Zodoende wordt deze orgelexcursie besloten met een uniek evenement: de bedenker van het orgel speelt voor ons een origineel programma in een solo recital.

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan deze orgelexcursie, gelieve u aan te melden op deze link klik hier om u in te schrijven. Indien u meer info wilt of liever telefonisch inschrijft, kan u terecht bij dhr. Roland Van Liefferinge op 09/282 84 82. U kan ook een mailtje sturen naar excursies@deprincipaal.be. Let wel: uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag aan De Principaal. Vermeld in de mededeling a.u.b. uw naam en de naam van eventuele andere deelnemers voor wie u betaalt. Tijdig inschrijven is aangeraden, de plaatsen zijn beperkt.


toegang niet-leden € 45, leden € 40, één concert € 5


20.30 u. het Hollandse orgelcollectief “Cornelis en Corné” brengt in samen met zangeres Anna Nuijten een Duits laatromantisch programma met muziek van onder andere Max Reger, Sigfrid Karg-Elert en Hugo Wolf.

Beide piepjonge organisten studeren respectievelijk in Rotterdam en Gent en delen de passie voor het orgel, die ze met medewerking van de prachtige sopraan Anna Nuijten uitdragen in deze subtiele en expressieve muziek met een rijke harmonische wereld, bedoeld voor orgels met een breed palet aan kleurschakeringen in de grondstemmen.


22 u.  Stille film The Gold Rush uit 1925 van Charlie Chaplin met orgel, Paul De Maeyer.

Charlie Chaplin, alias “The Tramp” gaat naar Klondike in Canada aangetrokken en meegesleept door de aldaar allesoverheersende goudkoorts. Iedereen gaat er op zoek naar het edelmetaal in de bodem van het besneeuwde gebied. Na vele avonturen en omzwervingen eindigt de film met een hilarisch hoogtepunt.

Het wordt op 20 juli ongetwijfeld een amusante  avond met Paul De Maeyer aan het magistrale Forrest-orgel van Sint-Stefanus met maar liefst acht 8  voeten, 3 strijkers een Vlaamse cornet en acht tongwerken verdeeld over drie manualen en pedaal.

een unieke belevenis met Paul De Maeyer aan het magistrale Forrestorgel van Sint-Stefanus met maar liefst acht 8 voeten, 3 strijkers een Vlaamse cornet en acht tongwerken verdeeld over drie manualen en pedaal.

 

toegang € 10


Het internationaal orgelfestival op de donderdagen van september staat dit jaar in het teken van muziek die al sinds mensenheugenis wordt gespeeld en gezongen in kathedralen.

De oorspronkelijke betekenis van het woord Kathedraal is “bisschopszetel” of “leerstoel”. De etymologische geschiedenis van het woord bevat een rijke thematiek, met als strekking “gaan zitten om goed te lezen en daarna te kunnen verkondigen, iets leren en rustig overdenken”.

In het aanschijn van de grootse architecturale uitstraling van een kathedraal, krijgt deze gedachte een speciale betekenis: bij het ervaren van zoveel grootsheid voelen wij ons als mensen klein. Dit grote contrast geeft vaak aanleiding tot artistieke paradoxen: in het gevoel van besloten bescheidenheid komen meesterwerken tot stand, ook muzikaal. Deze muzikale hoogtepunten willen we horen op ons festival en daarom nodigen wij organisten uit die op beroemde en symbolische plaatsen de kathedraalmuziek verzorgen, van Laon tot New York en van Brugge tot Londen.

Jennifer behaalde een Doctor of Musical Arts Degree in orgeluitvoering aan de Eastman School of Music in Rochester, New York, waar ze studeerde bij David Higgs en les gaf aan undergraduate theoriecursussen. Ze heeft een Master of Music Degree in Piano Performance van het Mannes College of Music in New York City, waar ze studeerde bij Nina Svetlanova en privé studeerde bij Mc Neil Robinson. Ze behaalde de Bachelor of Music Graden in piano en orgeluitvoering, magna cum laude en muziekeducatie aan de Jacksonville University in Florida, waar ze studeerde bij Mary Lou Wesley Krosnick en William Saunders en les gaf zowel orgel als piano aan de afdeling Continuous Education van de universiteit.

Jennifer was van 1994 tot 2003 lid van de artistieke staf van het jongenskoor van Harlem, Inc. Ze was organist en koorregisseur in de bisdommen van St. Augustine (FL) en Rochester (NY) en de aartsbisdom van Newark (NJ) en New York (NY), en heeft drie rooms-katholieke kathedralen gediend. Dr. Pascual was van 2007 tot 2014 professor en directeur van muziek van St. Joseph’s Seminary en College in New York. Ze is momenteel directeur muziek van het New York Archdiocesan Festival Chorale. website Jennifer Pascual

programma volgt
Abonnement niet leden € 45, leden € 30, enkele toegang niet leden € 15, leden € 10

Lidia trad  op in vele landen, waaronder Oostenrijk, Albanië, België, Tsjechië, Denemarken, Faeröer, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Hongarije, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Polen, Rusland, Slowakije, Spanje.

Naast haar opleiding tot pianist en organist heeft Lidia Książkiewicz uitgebreide studies pedagogie (Nationaal Diploma van Onderwijs in orgel en piano) gevolgd en een boek gepubliceerd over de bijdrage van pianotechniek aan romantisch orgelrepertoire. Ze gaf vele jaren les in Franse conservatoria, waaronder het Nationaal Conservatorium in Reims en de muziekacademie en het conservatorium in Straatsburg.

Als soliste werkte ze met vele symfonische orkesten: Orchestre Symphonique de Radio France, Symfonisch orkest van de Philharmonie in Krakau, Orchestre de Douai, Slowaakse Sinfonietta … Ze heeft diverse opnamen voor radio en televisie in Europa gemaakt (Wenen – ORF, Warschau – Polskie Radio, Tirana – TV1, TV3 – Frankrijk). website Lidia Ksiazkiewicz

Lidia Książkiewicz is momenteel de belangrijkste organist van de kathedraal in Laon (Frankrijk) en voert een belangrijke internationale concertactiviteit.

programma volgtAbonnement niet leden € 45, leden € 30, enkele toegang niet leden € 15, leden € 10

Ignace Michiels studeerde orgel, piano en klavecimbel aan het conservatorium van zijn geboortestad Brugge. In 1986 werd hij laureaat aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij vervolgde zijn opleiding bij Robert Anderson in Dallas, in Brussel bij Herman Verschraegen en bij Odile Pierre in Parijs, waar hij de Prix d’Excellence verwierf. Aan het Koninklijk Conservatorium te Gent behaalde hij het Hoger Diploma voor orgel. Hij was van 1990 tot 2005 dirigent van het Brugs oratoriumkoor Cantores en is evens oprichter-dirigent van het vocaal ensemble ‘De Wijngaard’. Sinds 1991 is Ignace Michiels titularis-organist van de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge en organisator van het Kathedraalfestival Brugge. Zijn uitgebreide repertoire omvat het hele orgeloeuvre van Bach, Franck, Mendelssohn en Dupré, de symfonieën van Widor en Vierne en de orgelsonates van Guilmant en Rheinberger. Tegenwoordig doceert Ignace Michiels aan het stedelijk conservatorium van Brugge en aan het Koninklijk Conservatorium Gent. Ook gaf hij meermaals masterclasses in de VS en zetelde in diverse jury’s van internationale orgelconcoursen. Ignace Michiels concerteert over de hele wereld en maakte diverse cd- en radio-opnames. In 2009 werd hij bekroond met de Prijs van de Sociaal-Culturele Raad van de stad Brugge.
De Brugse kathedraalorganist Ignace Michiels geniet een uitstekende reputatie als een van onze meest vermaarde organisten met een rijk en verscheiden concertpalmares over de hele wereld.


programma

 • Louis Vierne (Poitiers 1870 – Parijs 1937)
  Symphonie No. 2, opus 20:
  • Allegro
  • Choral
  • Scherzo
  • Cantabile
  • Final

 • Henri Mulet (Parijs 1878 – Draguignan 1967)
  • Tu es Petra’ uit Esquisses Byzantines

 • Eugène Reuchsel (Lyon 1900 – Pollionnay 1988)
  uit ‘Promenades en Provence’
  •  Douceur des Champs de Lavande fleurie
  •  Nuages ensoleillés sur le Cap Nègre

 • Gabriel Dupont (Caen 1878 – Le Vésinet 1914)
  • Meditation

 • Jules Grison (Château-Porcien 1842 – Parijs 1896)
  • Toccata in f moll


   Abonnement niet leden € 45, leden € 30, enkele toegang niet leden € 15, leden € 10

Alexander Hamilton is de orgelgeleerde van de abdij voor het academische jaar. In deze rol deelt hij in de orgelspelplichten voor abdijdiensten, assisteert hij bij het leiden van het koor en het trainen van de koren, en is hij assistent koorbibliothecaris.

Van 2015-2018 was hij orgelgeleerde van het Trinity College in Cambridge en tijdens zijn tussenjaar was hij orgelgeleerde van de St. George’s Chapel, Windsor Castle. Hij heeft gestudeerd bij Ann Elise Smoot, Colin Walsh en Stephen Farr, en heeft dit jaar een studiebeurs gekregen om deeltijds te studeren bij Henry Fairs aan het Royal Birmingham Conservatoire.

Alexander won de eerste prijs in de Internationale Orgelcompetitie 2015 in Noord-Ierland. Recente engagementen waren onder meer een Bach-concert op het St Albans International Organ Festival en recitals op de London Organ Day, King’s College, Cambridge, St Paul’s Cathedral en St John’s Smith Square. Als dirigent regisseerde hij regelmatig het Trinity College Choir en andere ensembles in Cambridge. Recente en komende uitvoeringen omvatten uitvoeringen van Bach’s B Minor Mass en Christmas Oratorio met zijn eigen ensemble, The Kilgour Consort.

programma

 • Johannes Brahms (Hamburg 1833 – Wenen 1897)
  • Academic Festival Overture 

 • Felix Mendelssohn Bartholdy (Hamburg 1809 – Leipzig 1847)
  • Organ Sonata No. 3

 • César Franck (Luik 1822 – Parijs 1890)
  • Choral No. 1 in E

 • Jean Langlais (La Fontenelle, Ille-et-Vilaine 1907 – Parijs 1991)
  • Chant de Paix

 • Lionel Rogg (Genève 1936)
  • Hommage à Franz Liszt

 • Ralph Vaughan Williams (Gloucestershire 1872 – Londen 1958)
  • Prelude on Rhosymedre

 • Edward Elgar (Broadheath 1857 – Worcestershire 1934)
  • Pomp and Circumstance March No. 5 (arr. Iain Farrington)


Abonnement niet leden € 45, leden € 30, enkele toegang niet leden € 15, leden € 10


 • 12.30 u. vertrek P+R Oostakker

 • 14 u. Sint Annakerk Stene bij Oostende, concert door Paul De Maeyer

 • 15 u. Sint Jozefskerk Oostende, concert door Peter Ledaine

 • 16.15 u. Pannenkoeken en koffie in Oostkamp

 • 17 u. Sint-Pieterskerk Oostkamp, concert door Jan Huylebroeck en Mithra Van Eenhooge

 • 18.15 u. Sint-Pieterskerk Tielt, concert door Mithra Van Eenhooge in samenwerking met de plaatselijke verenigingen.

Deze keer rijdt de Nostalbus voor de orgelexcursie naar de Belgische kust. Langs ons traject zullen we een schat aan bijzondere orgels ontdekken, die vrij recent gecreëerd of gerestaureerd zijn, in een presentatie van puike organisten.
in
Tijdens deze tour bestrijkt ons artistiek belevingsveld orgelstijlen vanaf de vroegbarok met middentoonstemming (Sint-Pieter Oostkamp 1717) over de 19de eeuw (Stene Van Houtte 1846), de 20ste eeuw (Sint-Jozef Oostende 1936) en de 21ste eeuw (Sint-Pieter Tielt 2014).

Indien u interesse heeft om deel te nemen aan deze orgelexcursie, gelieve u aan te melden op deze link klik hier om u in te schrijven. Indien u meer info wilt of liever telefonisch inschrijft, kan u terecht bij dhr. Roland Van Liefferinge op 09/282 84 82. U kan ook een mailtje sturen naar excursies@deprincipaal.be. Let wel: uw inschrijving is pas definitief na overschrijving van het gepaste bedrag aan De Principaal. Vermeld in de mededeling a.u.b. uw naam en de naam van eventuele andere deelnemers voor wie u betaalt. Tijdig inschrijven is aangeraden, de plaatsen zijn beperkt.

toegang niet-leden € 45, leden € 40, één concert € 5


Het geweldige concert met Bart Verheyen (docent Koninklijk Conservatorium Antwerpen) vorig jaar zindert nog na. In 2020 speelt hij opnieuw aan het wondermooie romantische Forrest-orgel een programma speciaal gewijd aan werk van Lieven Duvosel.

Deze Gentse toondichter was in zijn tijd al beroemd in de vakwereld voor zijn grote artistieke scheppingskracht als romanticus. Zijn talent werd ontdekt dankzij de piano in het café chantant van zijn stiefmoeder. Hij werd op 12-jarige leeftijd toegelaten op het Conservatorium te Gent, leerde er componeren voor koor, orkest en orgel (meer dan 350 opusnummers) en later studeerde hij onder meer in Parijs bij Widor (orgel).

Duvosel was ook een van die grote Vlaamse figuren die de massazang op grote bijeenkomsten kon aansturen en bezielen. Zijn bekendste werk is wellicht wel de Leiecyclus uit 1925. Organist Bart Verheyen (°1986, Lier) zet zich schrap voor de uitvoering van deze boeiende en onterecht onbekende Vlaamse muziek. Hij brengt ook het onvergetelijke tweede Choral van Franck en eigen bewerkingen van liederen van Fauré ( de leermeester voor compositie van Duvosel). Bart voltooit momenteel zijn master orgel bij Joris Verdin, hij is artistiek leider van het Orpheus Organ Festival en blijft intussen belangrijke muziekprijzen op zijn palmares schrijven.

programma

 • Lieven Duvosel (Gent 1877 – Sint-Martens-Latem 1956)
  • Levensschets voor orgel – praeludium, choral en fugua (1937) opgedragen aan Flor Peeters
  • Passacaglia en Fuga voor groot orgel (1950), opgedragen aan de heer en mevrouw H. De Hovre – Walraet

 • Cesar Franck (Luik 1822 –  Parijs 1890)
  • Deuxième Choral

 • Gabriel Fauré  (Pamiers 1845 – Parijs 1924)/arr. Bart Verheyen (°1986)
  • Trois Mélodies 

 • Lieven Duvosel (Gent 1877 – Sint-Martens-Latem 1956)
  • Drieluik voor groot orgel – praeludium, scherzo en fuga (1954), opgedragen aan Albert de Klerk

   toegang € 12 en voorverkoop € 10 (reservatie via JoBeBy@gmail.com mogelijk tot 14/10/2020)

Maurice Duruflé

 

Bestaat er een mooier requiem dan dat van Maurice Duruflé? Wij weten het niet, maar we zijn absoluut fan! Rond de eeuwenoude basis van de gregoriaanse dodenmis weefde deze geweldige orgelcomponist een neomodaal meesterwerk dat stoelt op de grote Franse traditie, waarbij de traditie op een zeldzaam organische manier samengaat met een moderne evolutie van een zich ontwikkelend harmonisch vernuft. Voor deze mis heeft men alleen zangers en een romantisch orgel nodig. Het resultaat is een beklijvend stuk dat niet zomaar uit je gemoed verdwijnt als je het eens hebt leren kennen.
toegang niet-leden € 12, leden € 10


Sinterklaas Festival voor en door kinderen met als centrale gast Sinterklaas zelf. Samenzang van sinterklaasliedjes ondersteund door het aanzingkoor verbonden aan de Sint-Bernadettekerk in Sint-Amandsberg begeleid aan drie kerkorgels door Jo Demeester en Paul De Maeyer.

Sinterklaas vertelt in hoogst eigen persoon over zijn spannende tochten langs de daken en de fratsen van Zwarte Piet die plots wit werd. Wie wil weten waarom dat zo was, moet zeker komen luisteren naar het bloedstollende verhaal. Uiteraard krijgen alle kinderen die komen meezingen voor Sinterklaas iets lekkers en een leuk aandenken mee naar huis.

toegang gezinskaart € 8 met inschrijving   klik hier om in te schrijvenEnkele jaren geleden gaf Johann Vexo een weergaloos concert op ons geliefde Forrest-orgel. Hij is afkomstig uit de Elzas en titularis-organist van de kathedraal van Nancy en van het koororgel van de Notre-Damekathedraal in Parijs, dat momenteel spijtig genoeg niet bespeelbaar is.
Johann is een klassieke organist pur sang en excelleert in het grote repertoire, waarbij hij uiterst kritische normen hanteert bij de selectie en interpretatie van orgelmuziek. Een dergelijke veeleisende instelling leidt uiteraard tot indrukwekkende programma’s die op een voortreffelijke
wijze worden gepresenteerd.

toegang niet-leden € 12, leden € 10


De jonge organist Mattijs Louwye uit Veurne heeft zich ook toegelegd op cello en is professioneel zeer actief op beide instrumenten. Hij vormt een duo met de Antwerpse organist Koen Maris zowel in het repertoire voor cello en orgel als vierhandige muziek. Onnodig te vertellen dat deze combinaties prachtige mogelijkheden bieden om de Sint-Stefanuskerk in de winter van hartverwarmende muziek te voorzien.

toegang niet-leden € 12, leden € 10