Nieuwjaarsconert

Wij nodigen u van harte uit op ons nieuwjaarsconcert aanstaande zondag om 16 u. in de Sint-Stefanuskerk.

De professor orgel aan het conservatorium van Madrid is tevens organist aan het augustijnenklooster daar.  Als musicoloog biedt hij met dit concert een blik op de Spaanse romantiek.  In 60 minuten troont deze muzikale bolleboos ons mee naar de zuiderse sferen waarin zijn land baadt via een ommetje langs een onsterfelijke sonate van Johann Sebastian Bach.

Als muziekwetenschappelijk vorser tekende hij voor de nieuwe Barenreiter uitgave van de Spaanse Bach Juan Cabanilles.  Daarnaast heeft Miguel een bijzondere affiniteit met de studie van het historische Spaanse orgeltype dat verrassend veel gelijkenis vertoont met de orgels van onze streken uit dezelfde tijd.

Aansluitend is er een receptie om het jaar feestelijk in te zetten.

De toegangsprijs bedraagt € 12 voor leden en € 15 voor niet-leden.

 

Lichtmisconcert

Eugeniusz Wawrzyniak is als Poolse orgelvirtuoos in Charleroi titularis-organist. Hij wordt regelmatig gevraagd op belangrijke festivals, waaronder de internationale orgelreeks van De Principaal in Gent. Hij heeft onder meer opgetreden als begeleider van de bekende fluitist Marc Grauwels en Yossif Ivanov, laureaat van de koningin Elisabeth wedstrijd voor viool.
Eugeniusz presenteert ons hier een staalkaart aan schitterende composities van zijn geboorteland Polen, tevens de bakermat van Frederik Chopin, een van de grootste componisten aller tijden voor piano.

Vanaf 14 u. bent u welkom voor een pannenkoekenfestijn met koffie of warme chocolademelk. Hiervoor is reservatie vereist, dit kan via de voorverkooppagina waar u dan uw kaartje kan reserveren voor dit concert.

De toegangsprijs alles inclusief bedraagt € 15 voor leden en € 20 voor niet-leden.

De toegangsprijs voor enkel het concert bedraagt € 12 voor leden en € 15 voor niet-leden.

 

Pianorecital door Marlies Cornelis

Marlies Cornelis studeerde eerst piano aan academie De Kunstbrug bij Frederik Croenen in Gent. Aan het conservatorium behaalde zij het masterdiploma piano in de klas van Daan Vandewalle. Haar eindexamenrecital bestond uit werk van nagenoeg uitsluitend vrouwelijke componistes. Het is uit deze specifieke bloemlezing dat een programma werd gedistilleerd voor deze concertavond. Het decor voor dit bijzondere evenement wordt gevormd door de gelagzaal van Hotel Erasmus, gelegen in een exclusief 16de-eeuws pand in Gent centrum. Het instrument waarop Marlies de muziek zal uitvoeren, is een historische salonvleugel, die eigenaar Peter Broos, tevens een begenadigd tenor, liet reviseren door Tyn Huylebroeck, een gerenommeerd pianotechnicus.

De toegangsprijs bedraagt € 12 voor leden en € 15 voor niet-leden.

U kan uw plaats reserveren op de voorverkooppagina.

 

Orgelwandeling in de kuip van Gent

Om 13 u. starten we in de Sint-Niklaaskerk waar een recital voor orgel en gitaar plaatsvindt, u gebracht door Joachim David en Wouter Moerman. Om 14 u. speelt Matthias Wynants in de Karmelietenkerk, om 15 u. vertoeven we in het kloosterpand van Sint-Stefanuskerk waar een presentatieconcert op het regaal gebouwd door Kamiel Dockx plaatsvindt, u gebracht door Lodewijk Mispelon, om 16 u. slotconcert in de Sint-Stefanuskerk door Arina Tsytlianok.

Overzicht
  • 13 u. Sint-Niklaaskerk Joachim David en Wouter Moerman orgel en gitaar
  • 14 u. Karmelietenkerk Matthias Wynants
  • 15 u. Lodewijk Mispelon brengt een presentatieconcert van een regaal gebouwd door Kamiel Dockx
  • 16 u. orgelrecital op het Flentrop- en Forrest-orgel door Arina Tsytlianok
  • Uw gids tijdens dit evenement is musicoloog Patrick Beuckels.

De toegangsprijs bedraagt € 22 als lid voor de volledige wandeling en vier concerten, € 27 als niet-lid.  Voor een concert betaalt u € 8.

U kan uw plaats reserveren op de voorverkooppagina.

 

Presentatie en concert te Semmerzake

Zondag 7 mei nodigt de vzw De Principaal u uit in Semmerzake. De Sint-Pietersbandenkerk aldaar is de trotse bezitter van het bekende Lambertus Van Peteghem-orgel dat rond 1790 werd gebouwd en dat in de jaren 1980 – 1982 in de oorspronkelijke stijl is gerestaureerd. Om 14 u. start een interactieve lezing door Sven Vermassen, met muziekvoorbeelden gespeeld door Paul De Maeyer. Om 15 u. is er een geleid bezoek aan het orgel, gevolgd door een orgelrecital door Paul De Maeyer om 16 u. met werk van Abraham van den Kerckhoven, Pieter Cornet, Francisco Correa de Arauxo, Juan Bautista, José Cabaniles, Johann Kaspar Kerll en een improvisatie

De toegangsprijs bedraagt € 12 als lid, € 15 als niet-lid.

U kan uw plaats reserveren op de voorverkooppagina.

 

Orgelrecital door Dariia Lytvishko

De vzw De Principaal heet u van harte welkom op dit concert dat we samen met Orgelfonds Sint-Annakerk organiseren. De Oekraïense Dariia Lytvishko is een internationale concertorganist, dirigent, pianist en kerkmusicus in Duitsland. Ze is momenteel ‘artist in residence’ bij de vzw De Principaal. Op 2de pinksterdag brengt ze onder andere thema’s uit Star Wars van John Williams, uit Interstellar suite en Pirates of Caribbean van Hans Zimmer en uit Fantasia on Mission is Impossible van Lalo Schifrin.

De toegangsprijs bedraagt € 12 als lid, € 15 als niet-lid.

U kan uw plaats reserveren op de voorverkooppagina.

 

Try-out concert conservatorium

Om 15 u. starten Arina Tsytlianok, Matthias Wynants, Stefaan Schampheleer en Stan Van Rompay met een try-outconcert als voorbereiding voor hun conservatoriumexamen.  U kan getuige zijn van hun vertolking als vrucht van de noeste arbeid die zij jarenlang verichtten.
Arina speelt werk van Bach, Vierne en Brahms, Matthias van Franck en Bach, Stefaan van Bach, Alain en Jongen, Stan van Bach en Buxtehude.

De toegangsprijs bedraagt € 12 als lid, € 15 als niet-lid.

U kan uw plaats reserveren op de voorverkooppagina.